Az elnehezült és duzzadt lábak hatékony kezelése


Wellness
20/10/2021

Mit tehetünk, ha a nap végére lábaink bedagadnak, elnehezülnek, esetleg fájnak? Ismerkedjen meg néhány jól bevált és hatékony kezelési módszerrel!

Az elnehezült, duzzadt lábak problémája sok hölgy számára ismerősen csenghet. Az egész napos álló- vagy ülőmunka után végre hazaérünk, és megszabadulhatunk szorító cipőinktől, melyek reggel még tökéletesen illeszkedtek lábainkra. Mindezt a lábfejek duzzanata okozza, ami idővel átterjedhet a bokára és a lábszárakra is. Aggodalomra azonban nincs ok: noha nem egy kellemes érzésről van szó, azért nem kell tőle megijedni; tippjeink segítségével pedig lábai gyorsan visszanyerhetik formájukat.

Mi okozza a lábak duzzanatát?

Függőleges helyzetben a vér keringetése a lábakból a szív irányába sok munkát igényel a szervezetünktől: a izmok ugyanis folyamatos és szisztematikus pumpálással “küldik” fölfelé a vért. A gravitációból eredő a visszafolyásnak a vénákban található billentyűk állnak ellen, amelyek csak akkor képesek a hatékony működésre, ha a lábak “dolgoznak”, vagyis amikor gyalogolunk, futunk vagy kerékpározunk.

Ha hosszú ideig nem változtatunk helyzetet, akkor az érfalakban található nyomás jelentősen csökken, ami kárt tehet az erekben és a vénákban. Hogy mindez ne történhessen meg, a vérben található folyadék elkezd felgyülemleni a szövetekben, amely bár csökkenti a nyomást, azonban megdagadhatnak tőle a lábak. Sajnos a jelenség nyáron, - amikor előszeretettel hordunk rövid szoknyát vagy sortot - még gyakoribb. Ennek oka, hogy meleg hatására a vénák kitágulnak, áteresztőképességük csökken, és a keringés lelassul.

Mikor forduljunk orvoshoz a lábdagadás kapcsán?

A vízvisszatartás következtében kialakult lábduzzanatok általában nem utalnak komolyabb egészségügyi problémára, és előfordulásuk meglehetősen gyakori. Azonban bizonyos szívproblémák, veseműködési zavarok illetve krónikus vénás elégtelenségek tünetei között szerepelhet a lábdagadás. Ezért, ha a tünetek romlanak, a lábak duzzanata egész nap fennáll, erősödik a fájdalom vagy bőrelváltozást tapasztalunk, akkor mindenképp fontos, hogy lásson bennünket a háziorvos!

Gyors enyhülés az elnehezült lábak számára

Az alábbi módszerek gyors segítséget nyújthatnak a tünetek enyhítésében:

 • Emelje lábait magasabbra a testénél, és maradjon ebben a pozícióban körülbelül 10 percen keresztül! (a falnak is támaszthatja őket)
 • Hideg vízzel, vagy forró és hideg váltott zuhannyal serkentse lábaiban a vérkeringést! A hideg víz összehúzza a kitágult ereket, így gyorsan csillapítja a tüneteket. Az is megoldást jelenthet, ha hazaérve hideg vizes borogatást helyezünk a bokáink és a lábszárunk köré, így pihentetjük lábainkat 15-20 percen át.
 • Az egyszerű lábfejgyakorlatok (például a lábfejkörözés) szintén segíthet helyreállítani a vérkeringést.

Hosszú távú és hatékony gyógymódok az elnehezült lábak tüneteinek enyhítésére

A tünetek kialakulásának megelőzése hosszú távon nyújthat segítséget. Ehhez az alábbiakat javasoljuk:

 • Végezzen rendszeresen tornagyakorlatokat! A mozgás erősíti a vénákat és az izmokat, ezáltal javítja a vérkeringést.
 • A megfelelő táplálkozás a szervezetünk átfogó egészségének titkos receptje. A túlsúly meggyengítheti az immunrendszert és kihívás elé állíthatja a vérkeringést. Az éhségérzetet néha elegendő egy-egy gyümölccsel vagy zöldséggel kiváltani, így elkerülhető a kényelmetlen telítettség. Csökkentse a sóbevitelt, mivel az hozzájárul a szervezet vízvisszatartásához.
 • Pszichénk és gondolataink szintén alapvetően határozzák meg szervezetünk átfogó állapotát. Aki kipihent és testi-lelki egyensúlynak örvend, annak a keringési rendszerére és vénáira is pozitívan fog hatni ez a harmónia. A lelki béke megteremtésének egyik kiváló eszköze a meditáció – próbálja ki ön is!
 • Kerülje a szoros zoknik, harisnyák és kényelmetlen, magassarkú lábbelik viselését! A patikákban és a jobb minőségű fehérnemű-üzletekben lehet kapni a lábdagadás megelőzéséül szolgáló gyógyharisnyákat – próbálja ki ezeket!
 • Kényeztesse lábait egy szépségápolási kezeléssel: végezzen rajtuk hámlasztást, gyengéd szőrtelenítést, majd kenje be őket testápolóval! A Braun Silk-épil 9 SkinSpa epilátor egy kiváló testszőrtelenítő eszköz, amely kifejezetten gyengéd az érzékeny bőrhöz.
 • Amennyiben hosszasan kell egyhelyben állnia, ne hagyja magát „lefagyni”. Sétáljon fel-alá, hajlítsa be a térdeit vagy álljon lábujjhegyen – ezzel is segíti a vérkeringést.
 • Igyon sok szénsavmentes folyadékot! Ne ijedjen meg ha a duzzanat ettől elsőre rosszabb lesz. Hosszú távon a megfelelő hidratáltság megelőzi a lábdagadás kialakulását, elősegíti a méregtelenítést, melynek köszönhetően a vénák is hatékonyabban működnek.
 • Ha ülőmunkát végez, helyezzen lábai alá egy sámlit vagy egy dobozt! Időről-időre tornáztassa meg a lábujjait, körözzön a lábfejével, és feszítse meg vádliizmait! Kerülje az ülést keresztbe tett lábakkal, mivel az elnyomhatja a vénákat és ereket.
 • Lépcsőzzön amennyit csak lehet – ez az egyszerű mozgás kiváló a szív erősítésére! Sétáljon és túrázzon sokat egyenetlen felületű talajon, mivel ez segít az erek rugalmasságának megőrzésében.