Szabaduljon meg az eperlábaktól és legyen bőre ismét ragyogó!


Szépségápolás
19/04/2021

Frissen borotválta lábait, és azt máris az eperre emlékeztető, fekete szőrtüsző-foltok tarkítják? Ne aggódjon: megmutatjuk, mit tehet ellene!

“Eperlábak” – mit is takar pontosan ez a furcsa, dalcímre emlékeztető elnevezés? Eperlábakról akkor beszélünk, amikor az eper magvaihoz hasonló, apró, fekete pöttyök jelennek meg a bőr felszínén. Mi sötétíti be a pórusokat? És ami még fontosabb, hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Noha a tél, - amikor lábainkat ruha fedi - hosszan elhúzódhat, azonban ennek ellenére a nők nagy többsége nemcsak magabiztosabb, de jobb közérzetnek is örvend, ha bőre selymes és ragyogó, még akkor is, ha lábait csupán a jógaórák alkalmával villanthatja meg.

Mik azok az eperlábak?

Sajnos az eperlábnak nincs köze a zamatos gyümölcshöz; helyette a bőr egy zavaró látványt nyújtó állapotáról van szó, amely számos hölgynek okoz kellemetlenséget. Az orvosi néven keratosis pilarisként emlegetett, sötét szőrtüsző-pöttyök valójában a borotválás után jelentkező, faggyú, szennyeződések és baktériumok által eltömített pórusok. Egyesek a „borotva árnyékaként” utalnak a jelenségre, amely bár teljesen ártalmatlan, mégis gyakran előforduló, kellemetlen élménye a bőrnek. A jó hír az, hogy mind a kezelése, mind pedig a megelőzése meglehetősen egyszerű.

 • A borotva árnyéka akkor jelentkezik, amikor a lábakat borító szőrszálakat nem sikerül teljesen leborotválni, és a szőrtüszők a helyükön maradva láthatóvá válnak.
 • A bőr, egy a hajban és körmökben is föllelhető keratin nevű fehérjét termel, amely gyakran eltömíti a szőrtüszőket, és apró dudorok kialakulásához vezet.
 • Az eperlábak ismételt borotválása nem segít e jelenségen, csupán ront a helyzeten azáltal, hogy tovább irritálja a bőrfelszínt.
 • Ezek az apró pöttyök általában nem gyulladtak, így nem jelentenek veszélyt.
 • Ritka esetekben azonban az eltömített pórusok a bőr gyulladásához vezethetnek, amely a szőrtüszők körüli bőrpír formájában jelentkezik. Ez esetben nem szabad piszkálni vagy dörzsölni a bőrt, az ugyanis további irritációhoz és maradandó hegekhez vezethet. Ha ezt tapasztaljuk, kérjük ki bőrgyógyászunk véleményét!

Az eperláb minden nőt érint?

Elméletben igen. Az eperlábat tulajdonképpen olyan szőrszálak okozzák, amelyek nincsenek teljesen leborotválva, ezáltal apró hegyük a bőr felszíne fölött marad. Az ilyen jellegű pöttyök esetén a világos hajszínnel és szőrzettel rendelkezők természetes előnyt élveznek, szőrszálaik és szőrtüszőik ugyanis sokkal kevésbé látványosak. Az erősebb vagy sötétebb szőrzettel rendelkezők hajlamosabbak arra, hogy megtapasztalják a jelenséget.

Mi segíthet az eperláb ellen?

Hogyan védekezhetünk a zavaró pöttyök kialakulásával szemben? Íme, néhány tipp, melyek segíthetnek megelőzni ezt a kellemetlen állapotot. Eláruljuk azt is, mit lehet tenni amennyiben már valaki szembesült a problémával.

 • Bőrhámlasztás és bőrradír

Ha borotvapengével szeretnénk sima lábakat elérni, a tökéletes végeredmény érdekében a borotválást megelőzően masszírozzuk át lábunkat hámlasztóval. Az üzletekben számos remek hámlasztó termék közül válogathatunk, de természetes úton, házi alternatívaként őrölt kávét is használhatunk a művelethez. Bőrünk meghálálja, hogy előkészítjük a borotváláshoz!

 • Epilátor

Amennyiben hajlamosak vagyunk az eperlábak jelenségének megtapasztalására, a rendszeres borotválás vagy gyantázás helyett próbáljuk ki az epilátorhasználatát! Az epilátor egy praktikus szőrtelenítő eszköz, amely a szőrtüszővel együtt távolítja el a borostákat. A Braun Silk-épil 9 SkinSpa 9-969V epilátor szett még gyengéd hámlasztókefével és mélyen a szövetekbe hatoló masszázspárnával is rendelkezik.

 • Bőrlágyítás

A bőr felmelegítése kitágítja a pórusokat, ezért borotválás előtt célszerű egy meleg zuhanyt venni. A gőz, - akárcsak egy wellness fürdőben, - remekül felkészíti a bőrt a kezelésre, így az eperlábak kialakulásának kockázata minimálisra szorítható.

 • A megfelelő borotva használata

A pöttyök azért jelennek meg, mert a szőrtüszőket nem sikerült teljesen vagy precízen eltávolítani. Az eperlábak kialakulása ellen mindig új, éles pengéket használjunk! Legalább három hetente cseréljük le a borotvát vagy a borotvafejet, a szőrszálakat pedig minden esetben öblítsük ki a pengék közül!

 • Használjunk borotvahabot!

Használjunk borotvahabot!
A borotvahab használata elősegíti a pengék akadálytalan siklását, és gondoskodik arról, hogy ne jelenjen meg pír vagy kipattogzás a bőrön.

 • A borotválást végezzük megfelelően!

A legjobb eredmény érdekében borotváló mozdulatokat mindig a szőrszálak növésével ellentétes irányban végezzük! A bokánál kezdjünk, felfelé haladva a térd irányába. Lábunkat mindig tartsuk egyenesen, nehogy véletlenül megvágjuk magunkat. Ne nyomjuk a pengéket a bőrre, a jó minőségű borotvák enélkül is elérik a szőrszálak tövét.

 • Hidratáljunk testápolóval!

A borotválás után megjelenő, sötét pöttyök elkerülése érdekében hidratáljuk lábainkat, hogy az érzékeny területek megnyugodhassanak, a borosta pedig ne nőjön egyből vissza.

További tippek a sima és gyönyörű lábakért

Néhány egyszerű trükk segítségével lábairól egész évben kellően gondoskodhat:

 • A megelőzés mindig okosabb

Az otthoni megelőzés egyszerű - csak hidratáljuk naponta bőrünket, és rendszeresen hámlasszuk lábainkat, ezzel is elkerülhető a kellemetlen pöttyök kialakulása.

 • A titkos fegyver

Ha az eperlábak jelensége a fentiek ellenére sem tágít, vessünk be egy kis varázslatot. Az önbarnítók napbarnított megjelenést kölcsönöznek, a színezett testápolók pedig még ennél is kifinomultabb és egyenletesebb eredménnyel kecsegtetnek. Egy tipp a kifutókról: a lábak finom bronzosításához használjunk púderecsetet: segítségével a legapróbb foltok is eltüntethetők!

 • Váltófürdő

Jó ötletnek bizonyulhat a lábakra irányított, borotválkozás utáni hideg zuhany. A borotválás előtt vett meleg fürdő vagy zuhany kitágítja a pórusokat, a hideg víz pedig ismét összezárja őket. Eltarthat egy ideig, míg ezt a frissítő rituálét megszokja az ember, azonban serkenti a vérkeringést, és bezárja a pórusokat. Még zuhanyozni sem feltétlen kell, elég a lábujjaktól fokozatosan felfelé haladva, körkörös mozdulatokkal leöblíteni lábunkat.

 • Mozogjunk többet!

A fizikailag kiváló formában lévőkön az eperlábak jelensége is kevésbé feltűnő. Csak semmi pánik: az izmok feszesebb megjelenéséhez nem kell extrém módon és sokat edzeni. Reggelente mindössze 10 perc ugrálókötelezés elegendőnek bizonyul. Ez nem csupán felébreszt, de segít 135 kalória elégetésében is! Aki bírja, néhány guggolással teheti teljessé a gyakorlatsort.

 • Csodás ételekkel a csodás lábakért

Eperrel az eperlábak ellen? Majdnem, persze nem szó szerint. Egy egészséges étrend segít megelőzni a probléma kialakulását, testünket pedig fitten tartja, beleértve természetesen a lábakat is. Ráadásul csökkenti a narancsbőr kialakulását, valamint a zsír és víz felhalmozódását a bőrben. Étkezési szokásaink megreformálását kezdjük a zsír-, a cukor- és a sóbevitel csökkentésével! Nemcsak lábaink lesznek szebbek, de a közérzetünket is lényegesen javítja.