Stresszmentes családi élet a Covid-19 idején


Család
7/01/2021
Bezártsággal küszködő gyerekek és veszekedő szülők – a karantént megélni senkinek sem könnyű! Megmutatjuk, hogyan vészelhető át ez a gondterhes időszak.

Habár a Covid idején elrendelt karanténoknak és kijárási tilalmaknak köszönhetően sokszor érezhettük, hogy a napok egyhangúan telnek, mégis 2020-ban rengeteg változást kellett megélnünk. Sokan hirtelen otthonról kezdtek el dolgozni, a gyerekek online csatlakoznak az iskolai eseményekhez, párunkkal pedig szinte a nap 24 órájában össze vagyunk zárva – ezek mind olyan dolgok, melyekhez korábban nem voltunk hozzászokva, és amelyek a családon belüli konfliktus forrásai lehetnek. Az otthoni krízis elkerülésére és a problémák megoldására most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.

Első számú konfliktusforrás: az otthonról tanulás nehézségei

Sokszor egy lecke megírására is nehéz otthon rávenni a gyerekeket, nem hogy a saját felelősségükre történő, egész napos önálló tanulásra! Gyermeke vonakodva áll neki a biflázásnak, esetleg teljes mértékben visszautasítja azt? Nyugalom: egyszerűen csak nincs hozzászokva a helyzethez. Ezt a fajta tanulást is tanulni kell! Lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan:
 1. Szólítsuk fel gyermekünket a tanulásra: azt veszi észre, hogy csemetéje húzza az időt és nem lát neki a tanulásnak? Nem kell azonnal ráförmednünk. Próbáljuk meg finoman és empatikusan megközelíteni a problémát, valahogy így: „Nem esik jól belevágni a tanulásba, igaz? Nagyon furcsa lehet az osztálytársaid nélkül.." Gyermeke értékelni fogja a figyelmet és azt is látja, hogy szülőként megértjük és átérezzük a problémáját.
 2. Kérdezzük meg, miben tudunk segíteni: mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk nagyobb késztetést érezzen a tanuláshoz? Ajánljuk fel segítségünket, és ha igényük van rá, csatlakozzunk be rövid időre a tanulásba! Olvasson további írásokat azzal kapcsolatban, hogyan teheti könnyebbé és vidámabbá gyermeke számára a tanulást.
 3. Utólagos kérés: Amennyiben rendben ment minden a tanulással, mindenképp dicsérettel zárjuk le azt. Azonban a saját kérésünkkel is előállhatunk, és elmagyarázhatjuk gyermekünknek, hogy bizony nekünk is fárasztó ám minden reggel végigmenni a feladatokon, amire keressünk közös megoldást! Kérdezzük meg csemeténket, hogy ő mit javasol? Egy gyerek sokkal könnyebben fogad el egy közös, kompromisszumok figyelembevételével meghozott döntést, mintsem egy szülő által diktált, megbeszélések nélkül felállított szabályt. Az iskolai feladatok elvégzését követően pedig szánjunk némi időt egy közös és kreatív elfoglaltságra! Olvassa el ötleteinket az otthoni szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban!

Második számú konfliktusforrás: összetűzés a gyerekekkel

A gyerekek felügyeletéből adódó, extra teher a szülőkön, napjainkban egy komoly általános problémává vált. Számos családban a felnőtteknek a munkájukat kisvonat-tologatás, vagy a civakodó testvérek békítése közben kell megoldaniuk. Minderre jönnek még a karantén-szabályok, és a társasági élet előírt minimálisra szorítása. A gyerekek unatkoznak, és érthetően igénylik fokozottabban a figyelmünket, amely a szülők általánosságban feszült hangulatához vezet, ahol a veszekedés szinte elkerülhetetlen. Mit lehet ilyenkor tenni?

 • Először is ne ostorozzuk magunkat: teljesen normális, ha valaki egy ilyen helyzet stressznek éli meg. Minden család egyformán érez. Ne nehezteljünk önmagunkra azért, ha nem úgy alakul minden, ahogyan azt elképzeltük.
 • Ne várjuk el önmagunktól, hogy minden nap előálljunk a tökéletes programmal gyermekeink számára: ebben a nehéz időszakban lehetetlen a hétköznapokat úgy alakítani, ahogyan azt korábban megszokhattuk. Ha nincs rá elegendő időnk, ne készítsünk bonyolult fogásokat ebédre, helyette egy gyorsan elkészíthető étel is megteszi. A gyerekek nem fognak ezért ránk haragudni! Épp ellenkezőleg: hagyjuk, hogy besegítsenek a szendvicskészítésbe, vagy felaprítsák a zöldségeket: így sokkal gyorsabban halad majd minden!
 • Hagyjuk, hogy a gyerekek is kivegyék a részüket: A kicsik imádnak „felnőtteset" játszani. Használjuk ezt ki, és engedjük, hogy besegítsenek a mindennapi feladatok elvégzésébe. Legyen szó felmosásról, a megszáradt ruhák begyűjtéséről, vagy a hűtőszekrényből egy élelmiszer kivételéről: hagyjuk, hogy a gyerekek végezzék el ezeket! A játékhoz pedig kialakíthatunk nekik egy „mini irodát", ahol épp úgy „dolgozhatnak", ahogyan apa és anya teszi ezt mostanában.
 • Nem kell, hogy mindenkivel minden egyszerre történjen: a testvérek között az összezártság miatt gyakoribbak ugyanis a veszekedések. Próbáljunk meg egy időkeretet kijelölni minden gyermek számára, amikor ő áll a figyelem középpontjában! Például, az egyiknek reggel olvasson fel a nagyi egy mesét a telefonba, míg a másik délután hallgathat meg egyet nagypapitól.
 • Hívjuk össze a családi kupaktanácsot! Ha gondok adódtak a tanulással vagy a takarítással, egy békés, családi kerekasztal-megbeszélés keretében – amelyre néhány nassolnivaló és gyümölcslé is felkerülhet, - hívjuk össze a „csapatot". Ötleteljünk közösen azon, hogy a jövőben hogyan lehetne hatékonyabban elvégezni a kitűzött feladatokat! Sok gyerek például nehezen áll le a játékkal, csak azért, mert épp „rendet kell tennie". Kompromisszumot jelenthet az a megoldás, hogy a feladatuk megkezdése előtt befejezhetik a játszást, illetve azt követően már maximum egy órára térhetnek vissza ahhoz. Ha szeretne többet olvasni arról, hogyan motiválhatja gyermekeit abban, hogy kivegyék részüket a házimunkából, akkor kattintson ide!

Harmadik számú konfliktusforrás: Kapcsolatok a Corona-válság idején

Míg a régi, szép időkben a párok már várták az újra találkozás pillanatát és boldogan ölelték át egymást a munkából hazatérve, most azonban az egész napos közös bezártságnak köszönhetően akár még elegük is lehet egymásból. Mások eltérő műszakokban dolgoznak, és aki nappal otthonról dolgozik, arra a gyerekek felügyelete is ráhárul. Ezek azok a pontok, ahol a legtöbb pár esetében „betelik a pohár".
 • Vetkőzzük le a megszokásokat: a korábbi, megszokott gyakorlatok most nem biztos, hogy minden esetben beválnak. Üljünk le közösen, és beszéljük át a konfliktusok fő forrásait!
 • Osszuk ki újból a feladatokat: Ez bizony rugalmas hozzáállást igényel! Még ha korábban csak az egyik fél is volt javarészt felelős a házimunkák elvégzéséért, most, hogy az egész család otthon tartózkodik, sokkal több feladat adódik a háztartásban. Ezeket fel kell egymás között osztanunk!
 • Tervezzük meg mindkét fél számára a pihenésre szánt időt: ki mikor ér rá a gyerekekkel foglalkozni, kinek mikor kell dolgoznia, és ki az, aki tud a gyerkőcökkel sportolni? Adjunk időt partnerünknek arra, hogy néha önmagával is foglalkozhasson! Ez az egyetlen módja a „karantén-túlélésnek". Az is lehet, hogy egy órával korábban kell kelnünk. Íme, néhány ötlet az időbeosztással kapcsolatban!
 • Ne hanyagoljuk el a külsőnket: bár lehet, hogy ez eszünkbe sem jutott, mégis fontos. A stresszes időszakokban testünk meghálálja, hogy karban tartjuk. Kényeztesse például haját a Herbal Essences Argánolaj samponnal!
 • Legyünk empatikusak: partnerének elege van abból, hogy nem talál egy csöndes zugot a munkához vagy a pihenéshez? Ne álljunk le vele ilyenkor vitatkozni! Mindketten frusztráltak és kiélezettek vagyunk, és ilyenkor a vita nem segít. Vegyünk nagy levegőt, vonuljunk félre, és egy későbbi időpontban és higgadtabb hangulatban beszéljünk a problémákról! Akkor már minden bizonnyal közös nevezőre jutunk.