Szabadtéri játékok és vidám percek télen


Család
13/12/2021
A gyerekek télen is imádnak a szabadban játszani! Az unalom elűzésére most egy csokorba gyűjtöttük ötleteinket az egész család számára.

Szállingózó hópelyhek, a kandallóban pattogó tűz – igen, beköszöntött a tél csöndes és nyugalmas időszaka. Legalábbis elméletben. „Anya! Apa! Unatkozom!" – hallhatjuk gyakran a gyerekek kiáltását. Bár előszeretettel isszák a forró csokit és majszolják a finom süteményeket odabenn, azonban továbbra is vágynak arra, hogy a szabadban játszhassanak, még akkor is, ha kint hideg van. Új ötlettel előállni bizony kihívást jelenthet a szülőknek, tippjeink azonban segíthetnek abban, hogy a téli délutánok ne az unalom jegyében teljenek.

Játékok a szabadban: hurrá, esik a hó!

  • Építsünk iglut!
  • Műanyag vödrök segítségével könnyen építhetünk egy iglut: töltsük meg a vödröket hóval, és a szülők vezénylésével építsünk hóbunkert lépésről lépésre. Amikor az iglu elkészült, a kis építészek kartondobozok és ülőpárnák segítségével belülről is "berendezhetik" a kuckójukat, ahol egy forró teát és néhány finom kekszet élvezettel elfogyaszthatnak.
  • Építsünk hófalat!
  • Egy hófal megépítése szintén mókás feladat: technikája hasonló az iglu elkészítéséhez. Dekorálhatjuk égősorokkal és világító lampionokkal – egy hófal a kertben vagy a bejárati ajtó előtt igazi téli, ünnepi hangulatot kelt. Ha a tetejét ügyesen elsimítjuk, akár még bárpultként is szolgálhat, amelyen a forralt boros vagy a gyermekek számára készített forró puncsos bögréket felsorakoztathatjuk.
  • Hóépítő verseny
  • A hóból épített különböző figurák elkészítése az egész család számára vidám elfoglaltságot jelent: minden egyes résztvevő jelölje ki, mit fog hóból felépíteni. Legyen az egy hóember, egy Télapó vagy egy állatfigura – semmi ne szabjon határt a fantáziánknak! Az elkészített hófigurákat "felöltöztethetjük" régi ruhadarabokkal, kavicsokkal, répával vagy seprűvel. A feladatra mindenki 30 percet kap. A verseny végén jelöljük ki a győztest! Készítsünk mindegyik remekműről fényképet, amely emlékül szolgál majd az esemény megörökítéséhez.
Tudjuk: a kinti móka kosszal is jár. Azonban még a legvastagabb overál és a sárfoltos ruhák is szempillantás alatt tisztává varázsolhatók a Lenor segítségével, például a Lenor Allin1 Spring Awakening mosókapszulával. A puhaság és frissesség élményét a sugárzó vízililiomok mennyei illata teszi teljessé.

Játékok a szabadban: Kincskereső

Bár sok szülő kerekedik fel a kicsikkel egy közös sétára, azonban a gyerekek sokszor ezt túl unalmasnak találják. Miért is ne ötvözhetnénk egy kinti sétát izgalmas kincskereséssel? Rejtsünk el apró „kincseket" a sétaútvonalunk különböző pontjain, majd vezessük rá a gyerekeket arra, hol lelhetnek rá azokra. Például: „Keressétek a piros bogyós bokrot!" vagy „Találjatok három fenyőt egymás mellett!" Írjuk le a támpontokat egy cetlire, és összehajtogatva adjuk át a csemetéknek. Utunk során rejtsük el a kincseket fák, mohák vagy ágak közé. Az útvonalat előre beszéljük meg, hogy senki ne tévedhessen el. Az utolsó kincs pedig legyen jutalom, egy csomag cukorka vagy egy tábla csoki!