Az inkontinenciával küzdők helyes táplálkozása


Wellness
5/10/2020
A gyenge hólyag még nem jelenti azt, hogy bármit is fel kellene adnunk. Íme néhány tipp, hogyan tehetünk a vizelettartási zavarok ellen.

A húgyhólyag meggyengülését számos dolog okozhatja, és akár fiatalkorban is kialakulhat stressz vagy szülés következményeképp, illetve a későbbiekben menopauza hatására. Az úgynevezett inkontinencia számos nő életére van hatással, és sokan csak nehezen beszélnek e problémáról.

Úgy véljük, hogy a vizelettartási zavarok okozta kellemetlenségek nem keseríthetik meg a nők mindennapjait. Néhány trükk és erősítő gyakorlat mellé most összegyűjtöttünk hat táplálkozással kapcsolatos tippet, melyek segítségével hatékonyan felvehető a küzdelem az inkontinenciával szemben.

1. Megfelelő testsúly

Az elhízás csak súlyosbíthatja a hólyag gyengeségét, ezért a súlyfelesleg leadása az első lépés a vizelettartási problémák kiküszöbölése érdekében. Kerüljük a túlzott cukorbevitelt az olyan ételek kiiktatása révén, mint például a sütemények, tésztafélék és a kenyér. Helyette inkább fogyasszunk még több friss zöldséget! Figyeljünk oda az adagokra és gondoskodjunk arról is, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez juttatjuk szervezetünket. Mindezek betartásával szinte maguktól repülnek le majd a kilók!

2. Ételtolerancia

Vannak, akik ösztönösen felismerik, hogy mely ételek vannak rossz hatással a szervezetükre és a hólyagjukra. Aki magától nem tudja ezt kitapasztalni, annak célszerű két héten át egy étrend naplót vezetnie, amelyből kiderül, mit szeret, és mit tűr meg kevésbé az emésztőrendszere. Ezeket az „ellenségeket“ aztán elkerülhetjük, vagy ami még jobb, teljesen kiiktathatjuk az étrendünkből.

3. Koffein és alkohol

Mind az alkohol mind pedig a koffein befolyásolják a vizelet minőségét. Ezért próbáljuk meg fogyasztásukat a minimálisra csökkenteni, helyette igyunk több vizet!

4. Megfelelő folyadékbevitel

A vizelettartási gondokkal küzdő nők többsége gyakran nem iszik elegendő folyadékot, attól tartva, hogy sűrűbben kell felkeresniük a mellékhelyiséget. Azonban különösen az érintettek számára fontos a napi két liter folyadék fogyasztása a kiszáradás elkerülése érdekében. A dehidratáltság fokozza a vizelet sűrűségét, vagyis még inkább megnehezíti annak visszatartását. Ha ön továbbra is aggódik az ivás miatt, próbáljon meg kis adagokban kortyolgatni, egyszeri, nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztása helyett.

5.Tudatos táplálkozás

Akinek vizelettartási panasza van, annak fontos kerülnie a puffasztó, telítő ételeket, ugyanis a székrekedés és felfúvódás csak további nyomást helyez az amúgy is gyenge hólyagra. Ezért fogyasszunk teljes kiőrlésű élelmiszereket és zöld salátaféléket! A teljes kiőrlésű rostok elősegítik a normál bélműködést, és gondoskodnak a hólyag egészségéről.

6. Nyugalom

A stressz az egyik leggyakoribb okozója a vizelettartási panaszoknak. Azonban könnyen megszabadulhatunk a felgyülemlett stresszhormonoktól sportolás, például jóga, Pilates vagy tornagyakorlatok segítségével. Próbáljuk ki a népszerű Hatha-jógát vagy kezdjük el a napi 15-perces tornát, és intsünk búcsút a stressznek! Aki szeret teázni, részesítse előnyben a gyógyteákat. A fekete- és zöldtea intenzívebben igénybe veszik a hólyagműködést.

Vizelettartási problémák miatt kerüli a testmozgást? A DISCREET Multiform tisztasági betétek hólyagpanaszok esetén is kiválóan alkalmazhatók, és négy rugalmas szélüknek valamint vékony kialakításuknak köszönhetően bármely típusú fehérneműbe illeszthetők. Mindez szabadságot, kényelmet és hosszan tartó frissességet eredményez a mozgásban.