Intsen búcsút a fogkőnek: ismerje meg leküzdésének hatékony módszereit!


Wellness
19/04/2021

A fogkő nem csupán elcsúfítja a fogakat, de káros hatásai is vannak. Derítse ki, mit érdemes tudni a fogkőről, és miképp szabadulhat meg tőle végérvényesen!

Ragyogó, fehér mosoly birtokában mindenki sokkal jobban érzi magát, ráadásul az egészségünkről is nagyban árulkodik. Amennyiben fogaink felszíne a gyakori fogmosás ellenére sem érződik simának, könnyen előfordulhat, hogy fogkő áll a probléma hátterében. Aggodalomra semmi ok: a fogkő kialakulása majdnem mindenkit érint életének egy bizonyos szakaszában. Megmutatjuk, mi okozhatja a jelenséget, mivel előzhető meg, illetve hogyan távolítható el a fogakról.

Pontosan mi a fogkő?

A fogkő megszilárdult lepedékréteg, amely a fogakon képződik, és nem távolítható el egyszerű fogmosással vagy öblögetéssel. Idővel ez a bevonat sötétebbé válhat, különösen bizonyos ételek, kávé és nikotin hatására.

Hogyan alakul ki?

A fogakon megjelenő, makacs lerakódásokat puha lepedék okozza, melyet a nyál megkristályosít és megszilárdít. A lepedék baktériumok és ételmaradékok hatására képződő biofilm, melyet a cukros ételek csak tovább táplálnak és szaporítanak. A lepedék hosszú ideig megmaradhat a fogakon, különösen azokon a nehezen elérhető területeken, ahol fogzománcot is támadásnak teszi ki. Az első pár napban még vízben oldódik, de az idő múlásával fokozatosan a nyálban található kalcium és ásványi anyagok felhalmozódása és meszesedése révén tartós fogkő alakul ki.

Hogyan ismerhető fel? A fogkő legszembetűnőbb jelei

 • A rendszeres fogmosás mit sem ér a fogkő ellen, a puha lepedékkel szemben azonban hatékony megoldást nyújt.
 • Amennyiben fogaink felületét nyelvünk érintésével durvábbnak érezzük, könnyen elképzelhető, hogy azt fogkő okozza. A fogkővel borított felszínek különösen hajlamosak az elszíneződésre, például vörösbor vagy kávé fogyasztásának hatására.
 • Lerakódások és elszíneződés a nyálmirigyek közelében: a csúnya lerakódások különösen olyan helyeken fordulnak elő, ahol sok a nyál, például az alsó metszőfogak belső oldalán, illetve a felső állkapocs elülső őrlőfogain.
 • Sárgás vagy barnás színű bevonat a fogakon: a lepedék már szilárd anyagként megkristályosodott, és valószínűleg bizonyos ételek, italok vagy nikotin hatására erősebben elszíneződött.
 • A kellemetlen lehelet szintén lehet a fogkő jele: a megszilárdult lepedék alatti baktériumok továbbra is szaporodhatnak. Anyagcseretermékeik kellemetlen ízeket vagy szagokat eredményezhetnek a szájüregben.
 • Az ínytasakok, vagy a fogak és íny közötti rések szintén a fogkő otthonául szolgálhatnak, ez pedig a fogíny vérzéséhez vezethet.

Ártalmas-e a fogkő?

Kisebb vagy nagyobb mértékben, mindannyiunk fogain alakul ki fogkő, ettől azonban még nem szabad félvállról venni a dolgot! Hosszú távon ugyanis a fogkő súlyosan károsíthatja a szájüreg egészségét. Amennyiben nem kerül megelőzésre vagy eltávolításra, az alábbi problémák kialakulására lehet számítani:

 • Fogszuvasodás.
 • A szájflóra tartósan károsodhat, emiatt a fogak, az íny és a nyálkahártya elveszítheti természetes ellenállóképességét a kórokozókkal szemben.
 • Az íny begyulladhat, gyakran vérezhet vagy visszahúzódhat.
 • Különböző ínybetegségek alakulhatnak ki.
 • Fájdalmas, utólagos beavatkozások válhatnak szükségessé.
 • Legrosszabb esetekben a fogak elvesztését is eredményezheti.

Az ínytasakok és a fogak közötti ínyduzzanat akkor fordulhat elő, amikor a lepedék és a fogkő felhalmozódik az érzékeny fognyakokon, ami tartós károsodást okoz a fogat tartó szerkezetben. A súlyos ínybetegség Európában a 35–44 évesek nagyjából 20% -át, a 65 év felettiek akár 40% -át is érinti.

Hogyan szabadulhatunk meg a fogkőtől?

A fogkő eltávolítása elengedhetetlen a fogak megfelelő és hosszú távú egészségének érdekében! Bár függ a súlyosságától, a fogkövet csak fogászati szakember távolíthatja el, megelőző ellenőrzés vagy professzionális fogtisztító eljárás keretében. A fogászatokban minden szükséges felszerelés rendelkezésre áll a súlyosabb esetek kezeléséhez is. A fogkő eltávolítása modern eszközökkel, – például ultrahanggal - nem egy kellemetlen beavatkozás. A professzionális tisztítás után fogaink hosszabb ideig maradnak tiszták, a polírozás pedig kisimítja a fogak felületét, ezáltal csökkenti az esetleges jövőbeli lerakódásokat.

Fogkő

A fogkő kialakulásának megelőzése: hogyan kerüljük el a lepedék lerakódását és a fogkő kialakulását?

 • A fogkő kialakulása nem akadályozható meg teljes egészében, gondos szájápolással azonban ellensúlyozható. A naponta kétszer végzett, rendszeres és alapos fogmosás szintén elengedhetetlen.
 • Az olyan elektromos fogkefék, mint például az Oral-B Genius, lényegesen több lepedéket távolítanak el, mint hagyományos társaik. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is: az Oral-B Kids elektromos fogkefe szórakoztatóvá varázsolja a fogmosást minden 3 év feletti gyermek számára. A legkíméletesebb fogmosási élmény biztosítása és az íny károsításának elkerülése érdekében, gondoskodjunk a megfelelő fogkefefej használatáról!
 • Ne engedjünk teret a fogkő kialakulásának: használjunk fogselymet vagy fogköztisztító fogkeféket a mindennapos, alapos tisztításhoz, illetve a nehezen hozzáférhető területek eléréséhez.
 • Az Oral-B AquaCare és a hozzá hasonló szájzuhanyok ideálisak a fogközök tisztításhoz. A készülék enyhe víznyomással távolítja el a puha lepedéket a résekből, mielőtt a fogkő még kialakulhatna.
 • A higiénikus tisztítás érdekében használjunk speciális fluoridos fogkrémet, amely a fogközökbe jutva külön védelmet nyújt a fogíny számára. Az Oral-B fogkrém megelőzi a baktériumok íny alá történő behatolását, ezáltal pedig a fogszuvasodás, a vérző íny és a fogkő lerakódásának kialakulását is.
 • A szájvíz segíthet a fogkő és az ételmaradékok lerakódásának minimalizálásában, valamint a fogíny ápolásában és ellenállóbbá tételében. A vény nélkül kapható szájvizek könnyen beszerezhetők a drogériákban és gyógyszertárakban. Ha úgy tetszik, bármikor kipróbálhatunk házi gyógypraktikákat is. Öblögethetünk például egy pohár langyos vízbe csepegtetett teafaolajjal. Felváltva kipróbálhatja az olajhúzást is. Vegyünk egy evőkanál kókuszolajat vagy olívaolajat a szánkba, és öblögessünk vele alaposan néhány percig. Ügyeljünk arra, hogy ne nyeljük le az olajat, és amint kész vagyunk, alaposan öblítsük ki vízzel a szánkat!
 • A gyógynövényes oldatok, például mirhából, szintén elősegíthetik a gyulladás, valamint a fogakon és az ínyeken megtelepedő baktériumok lerakódásának megelőzését. Kenjük az íny érzékeny területeire a sav felhalmozódásának csökkentése érdekében. Ez a gyógynövény csodákra képes az ínygyulladással szemben is, amelyet fogkő vagy a fogkő eltávolítása okozhat.
 •  Az egészséges táplálkozás hozzájárul az egészséges fogak megőrzéséhez is. Semmi nem váltja ki olyan mértékben a káros szájbaktériumok elszaporodását, mint a cukor. Az alacsony cukortartalmú ételek fogyasztása olyan baktériumokat éheztet ki, amelyek fogszuvasodást okozhatnak, emellett pedig hozzájárulhatnak a fogak megerősítéséhez is.

1 https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/oral-health/data-and-statistics.